Σελίδες

Flickr Images

Sun protection all year round!



Μπορεί να διανύουμε το φθινόπωρο όμως συνεχίζουμε ανελλιπώς  να εφαρμόζουμε το αντηλιακό μας!
Ο ήλιος εκπέμπει ακτινοβολίες ορατές και αόρατες.  Ενώ οι επιθετικές του ακτίνες UVC απορροφούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το στρώμα του όζοντος, οι ακτίνες UVA και UVB που δεν είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι φτάνουν στη γη και επομένως σε ότι ζει εκεί.
Παρούσες όλο τον χρόνο, ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά, οι ακτίνες UVA αντιστοιχούν στο 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης. Διαπερνούν τα σύννεφα, το γυαλί και την επιδερμίδα. Αντίθετα από τις UVB, δεν προκαλούν πόνο και μπορούν να εισχωρήσουν πολύ βαθιά, φτάνοντας τα κύτταρα της δερμίδας. Επειδή ουσιαστικά παράγουν ελεύθερες ρίζες, μακροπρόθεσμα μπορούν να αλλοιώσουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν φωτογήρανση, μελαγχρωματικές διαταραχές, αλλεργικές αντιδράσεις και καρκίνο του δέρματος.
Οι ακτίνες UVB αποτελούν το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη. Έχουν πολύ υψηλή ενέργεια και εμποδίζονται από τα σύννεφα και το γυαλί. Ωστόσο, μπορούν να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα. Οι ακτίνες αυτές ευθύνονται για το μαύρισμα, αλλά και για το ηλιακό έγκαυμα, τις αλλεργικές αντιδράσεις και τον καρκίνο του δέρματος.

Από τότε που συμπεριλάβαμε στην καθημερινή μας ρουτίνα οξέα και ρετινοεϊδή έχουμε και ένα λόγο παραπάνω να μην παραλείπουμε την χρήση αντηλιακού όλες τις εποχές του χρόνου. Το αντηλιακό προϊόν πρέπει να προστατεύει όχι μόνο από ένα είδος ακτινοβολίας γι’αυτό θα πρέπει να προσέχουμε να είναι ευρέως φάσματος (broad spectrum) και να μην εμπιστευόμαστε προϊόντα που αναγράφουν απλά το SPF κάτι που σημαίνει ότι προστατεύουν μόνο από τις ακτίνες UVB. Ακόμα καλύτερα θα είναι το προϊόν να αναγράφει και πόση προστασία παρέχει ενάντια στις ακτίνες UVA. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε εάν στη συσκευασία αναγράφεται η ένδειξη PPD ή PA με το πρόσημο + (όσο περισσότερα + τόσο μεγαλύτερη η προστασία ενάντια στις UVA).
Εμείς μαζέψαμε τα αγαπημένα αντηλιακά και κρέμες με αντηλιακή προστασία και σας τα παρουσιάζουμε συνοπτικά αν και για αρκετά από αυτά σας έχουμε ήδη ξαναμιλήσει. Υπενθυμίζουμε ότι ο τύπος δέρματος μας είναι μεικτός προς λιπαρός για την μία και κανονικός προς μεικτός για την άλλη.
Ξεκινάμε από την La Roche-Posay και το κορυφαίο Anthelios XL Fluid. To συγκεκριμένο αντηλιακό άλλαξε την γνώμη πολλών που απεχθάνονταν τις συνθέσεις των αντηλιακών και την αίσθηση τους επάνω στην επιδερμίδα. Ανάλαφρο, σχεδόν αόρατο, με δείκτη προστασίας  PPD 38 ενάντια στις UVA ακτίνες και προστασία UVB SPF 50+. Θα το βρείτε και με ελαφρύ χρώμα.
Το αντίστοιχο του προηγούμενου κατά τη γνώμη μας, όμως με φυσικά αντηλιακά φίλτρα, είναι το Clinique Mineral Face Fluid SPF 30. Για όσους έχουν ευαισθησία στα χημικά αντηλιακά φίλτρα και θέλουν σύνθεση χωρίς άρωμα, το αντηλιακό αυτό αποτελεί ιδανική λύση. Είναι κατάλληλο ακόμα και για εφαρμογή κάτω από τα μάτια χωρίς να προκαλεί ερεθισμό (περισσότερα εδώ).
Για το Frezyderm Velvet Face δεν θα πούμε πολλά γιατί ξέρουμε ότι είναι πολύ γνωστό και αγαπημένο σε πολλούς. Απευθύνεται σε όσους αγαπάνε την βελούδινη υφή που μοιάζει με primer και θέλουν να θαμπώσουν την όψη των πόρων και των ρυτίδων αποτελώντας και μια καλή βάση για το makeup. Εμείς ξεχωρίζουμε το Color Velvet Face SPF 30 γιατί μας δίνει την εύκολη λύση όταν βιαζόμαστε ή βαριόμαστε τις πολλές στρώσεις όμως δεν θέλουμε να βγούμε έξω χωρίς αντηλιακή προστασία και μια αξιοπρεπή κάλυψη των ατελειών μας. Το καλοκαίρι στην παραλία ήταν η πρώτη μας επιλογή γιατί έλυνε το θέμα της κάλυψης που δεν ήταν όμως βαριά για την περίσταση (περισσότερα εδώ)
Συνεχίζουμε με το απόλυτο αντηλιακό για το λιπαρό δέρμα. Τις μέρες που έκανε υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι, ήταν το μόνο που κρατούσε την λιπαρότητα για αρκετές ώρες σε έλεγχο! To  Australian Gold Botanical SPF50 Tinted Face Lotion με φυσικά αντηλιακά φίλτρα,  ενώ απλώνεται νιώθοντας το να ενυδατώνει την επιδερμίδα, σε λίγα λεπτά στεγνώνει ως ματ. Έχει την ιδιότητα να θαμπώνει τους πόρους και τις ατέλειες όπως ένα primer χωρίς όμως την υφή που έχουμε συνηθίσει στα primers. Παρέχει μια ελαφριά κάλυψη πράγμα που του επιτρέπει να φοριέται και μόνο του αλλά κυρίως είναι αξιοσημείωτη η δυνατότητα του να συγκρατεί την λιπαρότητα κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν φοράμε από πάνω το foundation ώστε να μην αλλοιώνεται γρήγορα ειδικά τις πολύ ζεστές μέρες. Οι πολύ λιπαρές επιδερμίδες ίσως το βρουν αποτελεσματικό και τον χειμώνα. Περιέχει Kakadu Plum (Αυστραλιανό φρούτο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C) ένας αντιοξειδωτικός παράγοντας, γνωστός για τη μείωση των φθορών που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, ευκάλυπτο, γνωστό για την οξυγόνωση και την αναζωογόνηση του δέρματος, κόκκινα φύκια και βιταμίνη Ε που δρουν ενάντια στις φθορές και διατηρούν το δέρμα υγιεινό και υγιές. Η σύνθεση που εκτός των άλλων δεν περιέχει άρωμα έχει σχεδιαστεί ακόμα και για τα πιο ευαίσθητα δέρματα.
Για τις μέρες που η έκθεση μας στον ήλιο είναι ελάχιστη μας αρέσει πολύ και το έγχρωμο αντηλιακό πόλης της Clinique City Block SPF25 με φυσικά αντηλιακά φίλτρα. Είναι μη λιπαρό και μπορεί να λειτουργήσει και ως βάση για το makeup καθώς και για χρήση κάτω από τα μάτια.
Άλλες επιλογές όπως το παραπάνω για ελαφριά προστασία  που επιλέγουμε κυρίως χειμώνα, είναι η ενυδατική κρέμα της Vichy Slow Age SPF25 (περισσότερα εδώ), η Bioderma Hydrabio Perfectuer SPF 30 PA+++ (περισσότερα εδώ) που δίνει μια έξτρα λάμψη λειτουργώντας και ως βάση makeup και η Cerave Moisturizing Lotion SPF 25, μια ενυδατική κρέμα ημέρας με ceramides και υαλουρονικό οξύ που παρά την πλούσια ενυδατική της σύνθεση δεν είναι βαριά και αποτελεί πολύ καλή βάση για το μακιγιάζ.
Καθώς οι αλλαγές των εποχών δημιουργούν και άλλες ανάγκες για την επιδερμίδα, χρησιμοποιούμε όλα τα παραπάνω προϊόντα αναλόγως με το πώς συνδυάζονται με το makeup, μια καθόλου εύκολη υπόθεση. Αν και το καθένα ξεχωριστά θα μπορούσε να σταθεί μόνο του χωρίς το βαρύ άσχημο αποτέλεσμα που είχαν οι παλιές αντηλιακές συνθέσεις, δυστυχώς πλέον έχουμε την ανάγκη του makeup οπότε πρέπει να συνεργάζονται καλά μεταξύ τους. Έτσι αναλόγως την εποχή και τι makeup χρησιμοποιούμε εναλλάσσουμε και τα αντηλιακά ώστε να ταιριάζουν και να δίνουν ένα ωραίο αποτέλεσμα.
H αναζήτηση μας φυσικά δεν σταματάει εδώ. Θεωρούμε ως επένδυση την χρήση καλών προϊόντων αντηλιακής προστασίας αφού προλαμβάνει και θεωρείται ίσως και το κυριότερο που μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε τα σημάδια του χρόνου και ακόμα περισσότερο να προστατεύσουμε την υγεία του δέρματος μας. Πλέον έχουμε γίνει αρκετά απαιτητικές και θα θέλαμε περισσότερες εταιρίες να αναγράφουν και τον δείκτη προστασίας UVA. Εννοείται ότι θα επανέλθουμε σε άλλη ανάρτηση με καινούργια προϊόντα αυτής της κατηγορίας που θα προστεθούν στα αγαπημένα μας.


By Despoina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου